Dlaczego herbata czarna? Właściwości tego naparu
Są różne rodzaje herbat. W herbaciarniach i sklepach spożywczych możemy spotkać herbaty zielone, czarne, białe, czerwone, yerbę mate, a dodatkowo na półkach aptecznych mieszanki ziołowe, np. herbata z czystka, bratka, pokrzywy, mięty. Do grona najpopularniejszych gatunków herbat należą jednak herbaty zielone i czarne. Obecnie mało kto nie zna nazwy Earl Grey, która jest jednym z przedstawicieli czarnych herbat. Skąd taka popularność? Dlaczego najczęściej wybiera herbata przez ludzi to herbata czarna Właściwości tego naparu – jakie są?
Przede wszystkim, występuje w niej dużo taniny, a zatem działa pobudzająco. Tanina ma dobry wpływ na nasz układ pokarmowy, jest pomocna przy zatruciach i trawieniu ciężkostrawnych posiłków. Działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie. Zawiera również inne potrzebne składniki, jak kofeina i antyoksydanty, które w połączeniu dają dobroczynne dla naszego organizmu skutki. Dietetycy zalecają, by każdy, kto chciałby zadbać o swój organizm, wypił choć jedną filiżankę czarnej herbaty dziennie. Pamiętajmy jednak, że podobnie jak bywa z zieloną herbatą – co za dużo, to niezdrowo.